Recenze FEEDER MAVER EXPERIENCE

Řada prutů MAVER EXPERIENCE se vyrábí  a dodává ve dvoudílné variantě ve třech délkách- 300,330 a 360cm s odhozovou gramáží  50, 60 a 70g a ve třídílném provedení  v délkách 360 a 390cm s odhozovou gramáží  80, resp.90g.

Pro potřeby mého závodního chytání  jsem si vybral  dvoudílný nejkratší model v délce 300cm, ale většina popisovaných vlastností je společná pro všechny varianty tohoto skvělého prutu.

MAVER EXPERIENCE 2 feeder je dvoudílný prut dlouhý 3 metry.  Má 8 oček na blanku a 5 na špičce (kromě nejtvrdší - ta má o jedno méně). Blank má černý lak a ve spodní části je lak svítivě zelený (pro někoho údajně příliš ostrý, pro nás Maveráky velmi sympatický)).  Materiál blanku je MC 70 a nad sedlem má 11,5 mm.

3_3

 

dvoupatkove ocko

 

jednopatkove ocko

 

koncovka prutu

 

Délka ručky od konce k sedlu navijáku je 40,5 cm, vyrobena je z kombinace duplonu a přírodního korku a je tlustá 21,9mm. Naviják se do sedla upevňuje maticí ze shora a je též z černého duplonu. Těsně nad sedlem je sklápěcí očko na háček.

Na spodním dílu jsou dvě dvoupatková očka, naváděcí očko má průměr 10,9mm. Na horním dílu jsou očka jednopatková samozřejmě z materiálu SiC vhodné pro použití pletených šňůr.

K prutu v základu dostanete 4 špičky z uhlíku tlusté 2,15mm s očky o průměru přibližně 2mm. Zelená 0,5 oz, žlutá 0,75oz, oranžová 1oz a červená 1,5oz.

Prut má akci typu B. Celková hmotnost je podle katalogu 137g (navážil jsem 139g včetně špičky), přepravní délka tohoto 10ft modelu je 153 cm.

Jak jméno prutu napovídá  Experience (v překladu zážitek) ,  poskytuje při chytání opravdový zážitek ať už při velmi snadném a přesném nahození nebo při zdolávání ryb.

 

prut

 

akce

 

spicky

 

spicky2

 

spicky3

 

sedlo

 

Prut používám většinou na rychlostní chytání bílé ryby na pletenou šnůru na kratší vzdálenost přibližně do 35m. Velmi vhodný je i pro cílený lov menších a středních kaprů, zejména při opatrném braní.  Díky své akci umožňuje použití malých háčků a tenkých návazců bez zvýšené ztrátovosti ryb. Nemám problém na tuto vzdálenost odhazovat 30g krmítka střední velikosti.  Blank je velice rychlý, ale zároveň jemný a nemusíte mít obavu, když mezi cejny a ploticemi zapřáhnete velkou bojovnou rybu.  Prut má dostatečnou rezervu a zároveň jemnost, abyste ji na tenký návazec  zdolali a bezpečně přivedli do podběráku.  Díky své lehkosti se dá velmi dobře ovládat a cítíte na něm každý výpad i té nejmenší ryby.  Bohužel s touto recenzí přicházím až po sezoně, kdy jsem se věnoval jeho testování, a Maver ho v katalogu 2020 již nemá (10ft, 12ft tam zůstala). Na skladě prý ještě jsou.

O tomto prutu se moc nemluvilo, což je podle mě škoda a myslím že je jeden z nejlepších ve své kategorii.

 

Plusy

Velká přesnost náhozů a rychlost blanku

Skvělá zdolávací akce

Velmi nízká ztrátovost zdolávaných ryb

Nízká hmotnost

 

Vzhledem ke kvalitě prutu velmi slušná cena

4 špičky v základu

Pěkný design

 

Mínusy

Špičky jsou tenké a jemné. Vypadají pěkně, ale bohužel jsou i  poměrně křehké a ne vždy odpustí začátečnické chyby.

 

Za Maver feeder team  Moravia MRS Jenda