Feederový prut MAVER REALITY

Feederový prut MAVER REALITY

 

Ačkoliv vím , že ne vždy platí rovnice dobrý prut = drahý prut, přece jen jsou některé zákonitosti, které ošidit nejdou a výsledná vyšší kvalita použitých materiálů při výrobě  se pak projeví na celkové ceně produktu. Když jsem ale v zimě trošku nedůvěřivě předával pěknou řádku velmi levných prutů  REALITY  předním ligovým závodníkům ve feederu, byl jsem  jimi ujištěn, že jsou to slušné pruty, které bez problémů obstojí i na ligové úrovni. Nedalo mi to a slíbil jsem si, že se s touto řadou seznámím blíže a prut pořádně otestuji . Tím, že kvůli coronavirové epidemii byly zrušeny ligové závody v plavané i feederu, vznikl prostor chodit častěji na ryby a vyzkoušet co prut dokáže. Vzhledem k tomu, že v letošním roce projevil zájem o rybolov můj nejstarší 9-letý syn, zvolil jsem pro něj na začátek na naučení právě lov na feeder a z řady REALITY vybral  dvoudílný 10“ model.

Oficiální stránky Maveru prut popisují jako lehký, rychlý a přesný prut, schopný zdolat i velké ryby. Prut doplňuje kvalitní korková rukojeť s otočným EVA šroubením navijáku, dvě špičky , kvalitní očka a sklopné očko na chycení háčku a to vše s důrazem na zachování velmi nízké ceny.

S tímto popisem musím jen souhlasit.

Feederové pruty řady Reality se dodávají ve dvoudílném provedení v délkách 9“-10“-11“ a 12“ stop a v provedení třídílném v délce 12“ stop, resp. 360cm. Hmotnosti jednotlivých modelů včetně videa najdete zde:

https://www.maver-fishing.cz/feederove-pruty-2/feeder-reality/

 

Od začátku sezóny se mému synovi podařilo nachytat spoustu ryb, mezi mnoha stovkami kusů bílé ryby  i několik línů, amurů a hlavně  kaprů, z nichž největší byli  70-82cm a váze 6-10kg . Počítal jsem s tím, že některá ze začátečnických chyb juniora  může být potrestaná i zlomeninou prutu, ale nestalo se tak ani v situacích kdy kombinace velké ryby na konci a překážka ve vodě byla  tzv.“na hraně“.

Prut si občas půjčuji na závody a využívám i při chytání kaprů u ostrovů a překážek ,kdy je potřeba po záběru držet rybu  „natvrdo“, ale  se zachováním určité jemnosti a lehkosti a můžu se na něj plně spolehnout. Pozitivní je vedle lehkosti i poměrně rychlá akce, která přispívá k přesným náhozům.  Docela přesně se mi dařilo nahazovat a krmit se 40gr. krmítkem na vzdálenost 48-50 metrů, což se možná někomu může zdát málo, ale na lehký 10“ prut je to velmi slušné. Osobně nemám rád “žvejkojidní“ pruty, které  se v cenové  kategorii cca 1500.-Kč objevují velmi často a tyto pruty mají do „žvýkaček“ hodně daleko.

Prut bych doporučil především na stojaté nebo mírně tekoucí vody s velmi širokým spektrem předpokládaných úlovků. Vhodný je určitě nejen pro začátečníky nebo  děti, kteří s feederem teprve začínají, ale i pro rybáře, kteří chtějí slušný prut a nechtějí investovat větší částky.

Dalo by se říct a v  tomto případě platí, že za málo peněz dostanete velmi slušnou porci muziky :-).

Ekonomickou feederovou  řadu Reality doplňují i matchové pruty  Reality s  podobnými vlastnostmi, tedy lehkost ,rychlost a nízká cena.

Maver si pro svoje zákazníky připravil i dárkové sety Match a Feeder, které kromě 10“ prutu obsahují i základní bižuterii a navijáky Reality. Vše připravené v krásném dárkovém balení za velmi nízkou cenu. Myslím, že tento produkt může být ideálním dárkem na blížící se vánoce.

https://www.maver-fishing.cz/plavackove-pruty/rybarsky-set-reality-10ft-match-combo-kit/

https://www.maver-fishing.cz/feederove-pruty/rybarsky-set--reality-10ft-feeder-combo-kit/

Podívejte se i na videa:

https://www.youtube.com/watch?v=574W4uO2l4o&t=4s

 

https://www.youtube.com/watch?v=rOMeR00fBKI

 

Zde si dovolím jen jednu poznámku: naviják Reality, se kterým syn začínal jsme po čase nahradili vyšší řadou MVR, především kvůli častému úlovku kapra, kdy je nutné rychlé odklipování vlasce a to jsme u navijáku reality řešili přetaženou gumou z duše přes cívku, protože cívka při navíjení zajíždí a vyjíždí do rámu navijáku a ne vždy se ke klipu dá v rychlosti dostat. Vyšší řada MVR to má vyřešené klasicky. Jednoduše řečeno, naviják Reality na naučení bohatě stačí, na pokročilejší chytání, zejména při časté potřebě odklipovat vlasec doporučuji naviják MVR.

V tuto chvíli testuji a lovím s novými lehkými dvoudílnými pruty MOON Eclipse a špičkovými pruty nejvyšší řady SUPERLITHIUM . První dojmy a výsledky jsou naprosto skvělé.

O tom ale až někdy příště J.

Akci prutu a některé úlovky  můžete vidět na fotografiích.

Petrův Zdar, František Hanáček