Zhodnocení závodní sezóny 2022 Crazy Boys-plavaná

 

Závodní sezóna 2022 Crazy Boys Maver -1.díl-plavaná

 

Rok 2022 byl rokem kdy se konečně po nucené dvouleté přestávce (covid 19 a následné rozhodnutí odboru) spustily naplno i ligové soutěže v plavané. Jak se dalo čekat, po nešťastném přerušení ligových soutěží,  se řada závodníků do ligového kolotoče nevrátila a na počty závodníků v pohárových soutěžích, na které jsme byli v minulosti zvyklí, můžeme jen vzpomínat…

 Náš tým ale nelenil, využil ligové přestávky v plavané a přihlásil se v roce 2021 do 2.ligy feeder, kterou jsme s pěkným náskokem vyhráli a postoupili do ligy první. Sezónu 2022 tedy zahajujeme s cílem odchytat primárně obě ligové soutěže a pokud možno v nich co nejlépe uspět. Tomu podřizujeme vše co je nutné. Na ligové závody jezdíme obvykle s předstihem už ve čtvrtek, sestavujeme tréninkové plány, zkoušíme různé druhy krmení , zjišťujeme informace atd., zkrátka snažíme se tomu dát maximum. Ale popořadě…

Hned na začátku roku se potýkáme s nečekanou nepříjemností. Nedaří se nám spojit s Radkem, dostáváme různé protichůdné informace a musíme se připravit i na možnost, že Radek vůbec nenastoupí. To skutečně nastává a  do týmu přichází nová posila, výborný slovenský závodník, pohodový kluk Miroslav Santus a ligu v plavané zahajuje s námi.

1.kolo plavaná, Jindřichův Hradec- Nežárka

Zdejší trať na malé, poměrně mělké říčce Nežárce zná asi každý kdo se závodní plavané věnuje.  Nejčastěji se zde chytá dělička s jemnou udicí.  Zdánlivě jednoduché chytání, ale závod je na Nežárce každý rok úplně jiný a o překvapení zde často není nouze.  Páteční trénink naznačuje, že se bude chytat nezvykle hodně ryb. Od začátku tréninku chytáme všichni rybu na hod a snažíme se selektovat větší.  Shodli jsme se na tom, že funguje většina věcí, které děláme s výjimkou fíglů, spočívající v lepení patentky s různým množstvím hlíny. To ryby vyloženě odstřelilo a přilákalo pidi rybky velikosti jednotek gramů. Sobotu zahajujeme v dobré náladě a los nás posílá na č.8 v sektoru A a na číslo 1 v sektoru B,C,D. Úlovky zdaleka nenaplnily očekávání, ale tak už to v závodech často bývá a je potřeba se s tím poprat. To se nám daří a se součtem 15 sobotu vyhráváme. Neděli zvládáme podobně i když to na některých úsecích  byl boj doslova o každý gram. Závod vyhráváme a ujímáme se vedení v soutěži.  Na Pardubice, které skončily překvapivě až na 4.místě získáváme 15,5 bodu náskok, ale je nám jasné, že podobně jako každý rok bude tento tým náš největší soupeř a rozhodovat se bude až v posledním závodě.

IMG_1526

2.kolo plavaná, Hradec Králové- Labe

Na trénink nám byl vylosován krajní box v sektoru D, kde se obvykle chytá dost ryb. Všichni si na odhoz poměrně slušně zachytáme , ale zprávy z prostředních sektorů B a C mluví o velmi malém množství ulovených spodových ryb. Začínám trošku sýčkovat a nabádám zbytek týmu k možnosti plánu B, tedy přípravě nějaké montáže na krátkou děličku pro ulovení okouna a přípravě delších ouklejových bičů pro chycení ouklejí. Vzhledem k množství úlovků, které jsme v pátek nachytali to však nikdo nebere moc  vážně a zbytek týmu je přesvědčený, že nachytá kdekoliv z odhozu. Co čert nechtěl, moje obavy se potvrdily a např. v sektoru B se v sobotu chytla jen jedna spodová ryba, která znamenala  jasné vítězství.  Každá ouklej nebo 50g okounek znamenal velký posun výše. Na obou vnitřních sektorech se objevuje i poměrně dost nul. Nakonec si s tím každý nějak poradil, byť za cenu velké improvizace a dovazování systému v závodě. Součet bodů 17 není nějak zásadně špatný, ale cítím, že jsme mohli chytat minimálně o 5 bodů lépe. Večer si situaci poměrně dlouze a kriticky vysvětluji s Peťou,  který ani neprotestuje, protože ví, že jsem měl pravdu. Naprosto jiná situace byla v krajních místech sektorů A a D. Mě los poslal na A5, takže jsem si ještě na nějaké ryby šáhnul a 12kg+ mi dává pěknou sektorovou dvojku.

Neděle probíhá velmi podobně, ale protože jsme poučeni a připraveni, zvládáme ji velmi dobře a chytáme za 12 bodů. Skvěle zachytal  Roman Pokorný, který z vysokého A10 dokázal udělat luxusní dvojku, mně se na D10 podařilo vyhrát i díky větší rybě, zdolané v posledních minutách závodu. Tady je potřeba vyzdvihnout skvělé informace břehu (Andrea Pechalová). V Hradci jsem strávil oba závody v krajních sektorech a tak jsem chytal úplně jiný závod než kolegové v prostředku.

Celkově končíme na druhém místě za Pardubicemi, které ukrajují 3 body z našeho náskoku.

IMG_1796

MeMiČR plavaná, Kersko-Labe

Ačkoliv se MeMiČR podařilo uspořádat v červnu  ještě před prázdninami, tak na tuto pěknou a dobře zarybněnou trať dorazilo pro mě nepochopitelně pouze 12 týmů a 2 družstva byly dokonce zahraniční. Pro závod jsme nemohli počítat s Mirem, který chytal se svým slovenským družstvem. Do Crazy Boys tak po letech zavítal Petr Šplíchal a rádi jsme si spolu zase zachytali. Peťovi Š. se bohužel vůbec nepovedla sobota a končíme až na 5.tém místě se ztrátou 7 bodů na bronz. Večer jsme si rozebrali pár detailů, protože vidíme v Peťově chytání několik drobných chyb. Není totiž jinak možné, aby nezachytal, zvlášť když se na jeho odhozové chytání a krmení prakem nekouká vůbec špatně. Následně, tak jak jsme předpokládali, v neděli on i zbytek týmu zachytal velmi slušně a daří se nám urvat alespoň bronz. Skvěle zachytal Peťa Klásek, který ke dvěma individuálním titulům Mistra Republiky z minulosti přidává i druhé místo za 2+1. Vítězství obhájilo slovenské družstvo a náš  (jejich :-) ) Miro vítězí v jednotlivcích.

IMG_2183

 

3.kolo plavaná, Ostrava –Hošťálkovice , Odra

Po prázdninách se v září vracíme do ligového kolotoče v plavané. Třetí kolo bylo víceméně o ouklejích a to buď malých drobných hladinových ve velkém množství nebo ouklejí malinko větších spodových, ale v menším množství  s případným bonusem ve formě podoustvičky, plotice nebo menšího jelce. Spodová ryba na děličku se v některých úsecích v malém množství chytla, ale kolo se dá nazvat jako ouklejové. Zachytali jsme jako družstvo celkem dobře, ale dalo se zachytat i lépe, o čemž nás přesvědčily  opět Pardubice, které před námi vítězí a ukrajují další porci bodů z náskoku. Rozhodovat se tak bude v posledním kole, což jsme sice předpokládali, na druhou stranu jsme se nevyvarovali několika drobných chyb a za to nás čeká drama :-).

IMG_3137

 

4.kolo plavaná, Kamenné Žehrovice –Turyňský rybník

Náskok na Pardubice se z prvního kola ztenčil na pouhých 3,5 bodu. Navíc nemůže chytat Miro, protože se mu závody kříží se slovenskou ligou. Do boje tedy vstupuje náš nový kolega Denis Secula, který se stal členem týmu a našim dobrým  kamarádem když s námi odchytal MS klubů v Belgii.  Denis je zkušený francouzský závodník a je skutečně  výborný v chytání s děličkou, jeho odhoz však neznáme, takže nevíme co čekat .Jak se však později ukázalo, Denis umí chytat všechno a odhoz mu rozhodně není cizí.  Sobota nám vyšla perfektně a s 11 body posilujeme celkové vedení. Náskok v neděli jsme pak i přes jeden nepovedený sektorový výsledek spolehlivě podrželi a vyhráváme ligu v plavané 2022.  Díky skvělé sobotě se nakonec žádné velké drama nekonalo, ale zajíci se počítají až po honu. V celkových výsledcích jednotlivců pak my co jsme odchytali všechna kola končíme v první desítce- Peťa 4.místo, Fanda 6.místo a Roman 7.místo.

V druhém díle si připomeneme naši feederovou část sezóny a premiéru v 1.lize feeder.

FH.

IMG_2997